公司新闻行业新闻

“倾斜”的公寓楼,上原公寓,日本 / 伊藤博之建筑设计事务所

weixindingbu.gif///

该项目包括8栋公寓楼,位于靠近市中心的一个住宅区内。建筑师既要保证舒适的居住空间尺度,也要将小户型空间利用率最大化,在这个过程中,使用了较为自然的方式将不同的户型划分为独立的空间。一开始的计划是将平面划分为两部分,考虑到这种划分方式,同时也为了将建筑限高法规对公寓楼的影响最小化,建筑师提议将公寓楼的一部分在平面上倾斜45度,大致与南北轴线对齐。如此一来,建筑法规要求的疏散路线长度也能低于参考值。The project is an apartment building placed in a residential area close to the city centre. In the process of considering a pleasant living spacekeeping the maximum spaciousness of the small dwelling units, the units were divided into independent spaces in a natural manner. From the beginning, the plan was supposed to be divided into two plots of land,born from this subdivisionfrom the influence of a new height line restriction which needed to have a minimal impact on the project, we proposed to skew a part of boundary by 45 degrees which is approximately aligned with North-South axis. By creating a 45 degrees shortcut on the plan, the length of the legally required evacuation route could also be kept below the reference value.

▼住宅区整体外观,exterior view


▼不规则的公寓楼外观,views of the apartment with an irregular plan

▼站在室外仰视公寓楼, the low angle view

由于公寓楼平面的角度变化以及不同公寓楼的建筑形式,建筑师在建筑造型上也做了相应的改变,将屋顶也设计成斜坡式,与建筑立面的斜边呼应。From the adoption of a new angle in the plan coordinates, as well as the form of each group of buildings, a variation in the exterior space was born. It acts in harmony with the diagonal line on the elevation forming the slope of the roof.

▼斜坡状屋顶, the slope of the roop


▼从屋顶向外远眺, view from the roof


建筑师巧妙利用了建筑法规,比如建筑限高,但是限高是为了保证建筑内部的自然采光。因此,严格按照建筑法规设计,才能有这样明亮和令人愉悦的公寓楼室外空间。Although it came from taking advantage of regulations such as the height line restriction, the purpose of the law, is to ensure solar radiation,therefore it is not a coincidence that by its thorough application brightpleasant outdoor spaces for the dwelling units were born.

▼栽有绿植,铺满鹅卵石的室外空间 the out space with plantsoval stones

考虑到建筑外部的亮度,就将外墙漆成了白色,室内则保留清水混凝土的原貌。建筑师在部分混凝土墙面贴上薄木板,这样窗户周围的木框架等的细部都可以省去,从而节约成本,并且让房间看起来稍显柔和,也保证了建筑的牢固性。For the purpose of brightness, the exterior was painted white,the interior was left as fair-faced concrete. The reason the concrete was finished similar to thin panels was that details like the wooden frames around the windows could be eliminated to save costs in the design,that the boundary of small dwelling units could be less strong while keeping a defined mass.

▼室内的墙面保留了混凝土的原貌,the interior space with fair-faced-concrete walls

▼贴有薄木板饰面的混凝土墙,the concrete walls with thin panels

▼首层平面,the 1st-floor plan

▼其它层平面图,plans of the other floors


▼剖面图,the section


Author: Hiroyuki Ito Architects
Structure design: Shuji Tada Structural Consultant
Facility design: Tetens Engineering Co., Ltd.
Constructor: Nakagawa Planning & Construction
Location: Shibuya-ku, Tokyo, Japan
Completion: 2018.05
Plot area: West bldg. 187.19m2 / East bldg.187.52m2
Building area: West bldg. 108.82m2 / East bldg. 106.38m2
Total floor area: West bldg. 299.90m2 / East bldg. 299.90m2
Stories: 4
Materials
Exterior wall: Exposed aggregate concrete with insulation painting
Interior
Floor: Larch flooring
Wall: Exposed concrete
Ceiling: Exposed concrete with insulation painting
Photography: Norihito Yamauchi


- END -

「 全国一站式家居物联领先服务品牌 」

深圳装修公司