公司新闻行业新闻

城市蜂巢,捷克 / NEXT Institute

2018-11-06 08:03:35 来源:叮咣机器人

weixindingbu.gif///

为了应对日益紧迫的全球气候变化情况,应用研究平台NEXT机构提出了城市角度的解决方案。这次设计主要针对捷克的布尔诺市,旨在加强其中的绿色基础设施建设,改变城市微气候,治理雨水。城市蜂巢现在处于雏形阶段,在完整进入永久项目阶段前,作为实验项目存在。The currently growing global urge to adapt to climate change has led the team of the applied research platform NEXT Institute to provide urban solution to this problematic. Designed specifically for the city of Brno in Czech Republic, it responds to the need of the city to expand its green-blue infrastructure, improve microclimatemanage rainwater. The City Cell is now at its prototype stageit’s being used as a testing ground before its implementation into more permanent projects.

▼概览,overview


建筑原型由KOGAA建筑工作室设计,能够收集关于城市绿植和雨水管理的不同数据。整个结构就像城市中的家具,其中设置了座椅、夜间照明系统、遮阳设施和抬高的木制地板,与公共空间相结合。The prototype, designed by architecture studio KOGAA, is able to collect various data concerning urban greenery plantationrainwater management. Featuring seating, night illumination system, daylight shadinga raised wooden flooring, the structure is designed as urban furniture made to merge its functions with the public spaces.

▼白天可用作遮阳设施,夜间可用作照明系统,daylight shadingnight illumination system

▼座椅,seating

它的形状设计源于设计需求:提供阴凉、收集雨水,通过两边的开敞结构与周围广场形成空间上的交流。此外,设计师考虑到了损坏的情况,设计了容易更换的结构。Its shape develops from the need to provide shading, collect water,the intent to a spatial communication between the new objectthe existing square, also achieved through the two-sided openness. Additionally, its structure was designed with easy replacement in mind in case of damage.

▼两边的开敞结构与周围广场形成空间上的交流,a spatial communication between the new objectthe existing square through the two-sided openness


▼广场望向蜂巢,view from square

结构中央是一个生物过滤装置,通过沉淀和植物来过滤屋顶收集的雨水。过滤结束后,储存箱将雨水收集起来,通过滴灌系统为结构外的垂直绿化浇水。The central part of the prototype is a biofilter, which collects rainwater from the roof, filtering it through settlingphyto-processes. Once filtered, rainwater is then gathered in storage tanks, from where it is pumped by a drip irrigation system to the vertical greenery on the structure’s outer walls.

▼生物过滤装置可以收集雨水用于浇灌结构外垂直绿化,the biofilter collects rainwater for irrigation of the vertical greenery on the structure’s outer walls

▼结构外的垂直绿化,vertical greenery on the structure’s outer walls

垂直绿化和生物过滤器让水分可以留存蒸发,将周围的温度降低。结构由预干的KVH木材构成,不需要额外的保护涂层。LED灯和水泵的电力由屋顶的两个太阳能板提供,因此整个结构的能源可以自给自足。Together with the vertical greenery, the biofilter allows water retentionevaporation, allowing the surrounding microclimate to cool down. Its construction primarily consists of pre-dried KVH timber, which doesn’t require additional protective coating. Also, electricity for the LED lighting system as well as for the water pump is provided by two solar panels on the roof, making the whole prototype entirely energy self-sufficient.

▼预干的KVH木材,pre-dried KVH timber

▼内部细节,interior detail

▼夜景,night view

▼技术分析,technical analysis

▼平面图,plan


▼立面图,elevation


▼剖面图,section


Architect: NEXT Institute
Project location: Malinovského náměstí, Brno, Czech Republic
Client: Veřejná zeleň města Brna (The public greenery of the city of Brno)
Project year: 2017 / 2018
Completion year: 2018
Project size: built-up area 27 m2
Site size: usable area 21 m2
Photo credits: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Collaborators: KOGAA studio


- END -

「 全国一站式家居物联领先服务品牌 」

深圳装修公司